Публичната реч е като първа среща

Успешното представяне и публичната реч, са като добра първа среща - забавни и вълнуващи.
А лошото представяне, точно като лошата среща оставя горчив привкус и може да е доста разочароващо.
Няколко дни след 14 Февруари - Празника на влюбените, ето приликите между публичната реч и първата среща:

Пеперуди в стомаха

Съвсем естествено е да сте нервни преди първата среща. Вълнувате се да видите другият, вълнувате се от възможностите, които имате... Освен това сте притеснени, че няма да ви харесат.

Може да усетите "пеперуди в корема" си, преди важно представяне по същите причини. Да сте изнервен и притеснен е съвсем естествено - това е резултат от адреналина, който тече във вените ви. Ще трябва да се справите с това, за да изглеждате хладнокръвно и уверено, въпреки емоциите.

Бъдете елегантен

Нищо не казва "Не искам да се виждам с теб", както хигиената на беден коняр!

По същия начин, нищо не показва на публиката, че не ви пука, както неподходящото облекло. Подходящото облекло (според темата на презентацията и аудиторията) е сигурен начин да направите страхотно първо впечатление.

Флирт

Навеждате се напред, усмивка, замечтан поглед в очите.... Това грабва вниманието на отсрещната страна, по време на среща.

Като добър оратор, трябва да уловите вниманието на вашата аудитория още в началото. Трябва да привлечете вниманието им първите 30 секунди, трябва да ги грабнете интереса им и да ги оставите да умрат за да чуят останалата част на вашето изказване.

Проявете интерес

По време на среща не говорете за себе си през цялото време! Задавайте въпроси на другия човек, говорете на различни теми за да покажете, че се интересувате от много неща, не само от себе си.

Същият съвет, може лесно да пренесете по време на презентация. Представянето не е за вас! Представянето е за публиката! Запознайте се с аудиторията си преди презентацията. Отидете по-рано и се смесете с публиката, говорете с хората, добавете стойност към речта си.

Действайте

Срещата е минала страхотно, но да чакате да ви звъннат отново не е особено приятно! Според експерти по срещите, в краяна една добра среща, трябва да попитате кога ще е следващата. Без тридневен период за размисъл.

След презентация, ние искаме аудиторията да си тръгне със знания, умения и положителни емоции. Трябва да завършите представянето с призив за действие, а не да да оставяте публиката си да се чуди какво да прави по-нататък.
Дайте на вашата публика план за действие!

Източник

Оцени статията: 
5
Average: 5 (1 vote)
Категория: 

Коментирайте