Протегнете ръка и докоснете някой

Физическо докосване е средство за комуникация, от което се възползват малко хора. Физическият контакт, може да ви помогне наистина да се свържете с хората, а не просто да обменяте информация. Да, може да докоснете непознат или колеги на бизнес събитие, стига да го направите с правилно отношение и техника.

Ето няколко съвета как да го направите в бизнес контекст.

  • Протегнете ръка и докоснете човека, с когото разговаряте по ръката или рамото. Задръжте физическият контакт за част от секундата, докато говорите директно в лицето.
  • Поставете ръката си целенасочено и категорично, на приемлива част от тялото: рамо, лакът, ръка. Не и под под кръста.
  • Отпуснете се, усмихнете се и изглеждайте така, сякаш очаквате другия човек да приеме контакта благоприятно, грижливо и уважително .
  • Не трябва да има какъвто и да е интимен подтекст или оттенък.
  • Внимавайте за реакцията на другият човек. Ако усетите дискомфорт отдръпнете се.
  • Винаги се поставяйте на мястото на другите хора и как бихте реагирали Вие, ако някой постъпи така с Вас.
  • Бъдете последователни. Използвайте физически контакт с мъже и жени, млади и стари, симпатични и не толкова симпатични . Не може да използвате докосването само при хора, които познавате и харесвате.

Дори да сте скептични относно това, опитайте и тествайте ефекта. Пет минути общуване, придружено с приемлив физически контакт, може да Ви спести месеци в комуникацията.

Много от корпоративните политики не позволяват докосване при бизнес срещи, и в учебниците пише, че е не е редно... Но фактът е че могъщите лидери го правят.
Затова: Направете го добре, запомнящо се, искрено и ще се изненадате от резултатите.

Оцени статията: 
5
Average: 5 (1 vote)
Категория: 

Коментирайте