Четири начина да поддържате екипа си щастлив

Не е тайна, че хората трябва да харесват това, което работят и колегите, с който работят. Служителите трябва да имат доверие на екипа и да са сигурни, че екипа прави най-доброто за организацията. Също така, трябва да им се признава ролята в развитието на компанията.
Звучи разумно, нали?

Ето четири съвета, как да поддържате екипът си щастлив, за да постигнете желаният успех.

Не се преструвайте
Когато сте напълно честни с хората , те Ви уважават, независимо дали са съгласни или не с това, което правите. Не претендирайте да сте нещо, което не сте . Вие сте това, което сте и това е част от фирмената култура. Вашите служители оценяват това.

Прозрачността е от ключово значение
Запознайте служителите с фирмената политика и визия. Информирайте ги редовно с това, което се случва в момента с организацията и с бъдещите Ви планове. Водете бележки на срещите на екипа и им ги изпращайте по електронната поща след това. Изпращайте новини, за това, което се случва (независимо добро или лошо) до всички в компанията и какво предстои да бъде направено.
Стимулирайте ги да отговарят на Вашите мейли с предложения за промени и развитие.

Дайте им достатъчно място
Не може да угодите на всички... Офисите са организирани по различен начин, в зависимост от местоположението, нуждите и финансовите възможности. Някой хора обичат собственото си пространство, други могат да работят и без да имат собствено работно място. Инвестирайте допълнително за тези, които имат нужда от собствено работно място. За тях може да направите т.нар. кубчета. Предвидете и открити площи, за тези, които се чувстват задушени и ограничени от преградните стени. Чудесен пример за щастливи служители от мястото, на което работят, са офисите на Google. За да стимулират креативността на служителите си в офисите на Google има фитнес, басейн, билярдни маси, люлки и различни игри, училище за клоуни и какво ли още не.

Инвестирайте в техния растеж
Да подобрите уменията на служителите си и на екипа, трябва да бъде основната Ви цел. Инвестирайте в тяхното развитие ( наставничество, семинар, обучение, тренинг). Така хората ще останат при Вас и да продължат да допринасят за развитието на организацията.

Реалността е, че за да привлечете и задържите талантливите служители, трябва да им предложите неща, от които наистина имат нужда, като социални придобивки, здравно осигуряване, безплатна храна и забавления . Но в основата е начина, по който се отнасяте към екипа. Ако се отнасяте към служителите, само като творчески човешки същества, които са задължени да развиват бизнеса Ви, няма начин да ги задържите за дълго време.

Източник

Оцени статията: 
5
Average: 5 (1 vote)
Категория: 

Коментирайте